Wyświetl w zestawieniu
Autor/ka – Agata Jackiewicz
Data obrony – 2018-06-20
Uczelnia – Akademia Sztuk Pięknych we Wrocławiu
Promotor/ka – dr Karina Marusińska

Moo Moo to zestaw naczyń z kamionki przeznaczony do samodzielnego wykonywania masła.

Rosnące ceny produktów mlecznych, niestabilna sytuacja rolników oraz przetwórców, niska jakość masła  tylko kilka powodów, które stanowiły inspirację do zaprojektowania zestawu zachęcającego ludzi do prowadzenia zdrowego trybu życia, powrotu do korzeni oraz świadomego wyboru produktów. W procesie projektowania duże znaczenie miała rozmowa z doświadczonymi osobami, którzy na co dzień zajmują się gospodarstwem rolnym oraz produkcją wyrobów mleczarskich.

Naczynia zostały zaprojektowane z uwzględnieniem całego procesu wykonywania masła z dowolnie dobranymi dodatkami. W naczyniu mieści się 1,5 l mleka, co ta ilość umożliwia wykonanie 250 g masła. Zestaw składa się z: kamionkowego pojemnika z prostym wysokim korpusem, trzepaczki służącej do wybijania śmietany z mleka, pokrywy, w której znajduje się mechanizm oraz misy, w której wypłukujemy resztki maślanki z masła. Projekt zawiera także drewnianą szpatułkę, za pomocą której można wymieszać gotowy produkt, maselnicę do przechowywania z pokrywą a także dwa noże: ceramiczny i drewniany. Jako dopełnienie projektu dyplomowego powstała również identyfikacja wizualna produktu, w której skład wchodzi logo, etykietka i opis wykonania masła.

absolwentka pierwszego stopnia studiów Sztuki i Wzornictwa Ceramiki na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, obecnie kontynuuje studia na drugim stopniu. W swoich projektach stawia na proste i i funkcjonalne rozwiązania. Oprócz projektowania ceramiki interesuje się również food designem oraz projektowaniem graficznym.
Zdjęcie dyplomu Zdjęcie dyplomu Zdjęcie dyplomu Zdjęcie dyplomu