Wyświetl w zestawieniu
Autor/ka – Magdalena Kasprzak
Data obrony – 2018-03-19
Uczelnia – Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
Promotor/ka – dr Marcin Klag

Koncepcja naczyń jednorazowych huba” wzięła się z obserwacji współczesnych zwyczajów spożywania posiłków w czasie wydarzeń masowych na zewnątrz i związanej z tym postawy stojącej oraz trzymaniem jedzenia w dłoniach.

W czasie procesu projektowego na pierwszym planie znalazła się ergonomia wygody, kwestia jednorazowości stosowanych obecnie rozwiązań oraz związany z tym problem degradacji odpadów. W odpowiedzi na to powstał projekt linii huba, łączący ze sobą funkcję komfortowych naczyń, które można dowolnie dobierać w zależności od spożywanych potraw, z odpowiedzią na problemy ekologii. Łatwy sposób degradacji porzuconych naczyń, ale także materiał i sposób w jaki powstają, wpłynęły na wartość projektu pod względem niskiej szkodliwości dla środowiska. Naczynia są wykonane z tektury pochodzącej z recyklingu przetworzonej w sposób analogiczny do tradycyjnej techniki czerpania papieru, barwionej pigmentami pochodzącymi z jedzenia (m.in. szpinak, kurkuma) oraz zabezpieczane przed wilgocią za pomocą wosku pszczelego. Kształt i kolor naczyń nawiązują do budowy grzybów i oprócz dobrego właściwego dopasowania do dłoni sugerują użytkownikowi bliskość natury.

inżynier i magister sztuki w jednym. Swój dyplom magisterski obroniła w 2018 roku na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego Krakowie. Entuzjastka powrotu do korzeni w projektowaniu użytkowym.
Zdjęcie dyplomu Zdjęcie dyplomu Zdjęcie dyplomu